Saturday, September 21, 2013

masih serupa atau sudah berubah???

setiap kali PRU,orang melayu UMNO yang byk bagi menang kepada BN,dah 6 PM kita ada semua dari UMNO dan orang melayu jugak yang menentukan kemenangan pilihanraya,tapi terbelakah nasib melayu2 ini bila selepas PRU,berapa ramai calon yang menang toleh belakang tengok melayu2 ini,dah masuk PRU13,mohon kali ni yang menjadi pemimpin tak kira dari cawangan,bahagian,pusat atau di mana sajer sesekali lihat dan pandanglah sahabat2 sebangsa kita ni,tak kerana sahabat serumpun melayu UMNO yang setia,BN takkan menang mudah,jadi untuk kali ni buatlah tranformasi,perubahan,angkat maruah dan martabat MELAYU,jangan asyik dibuai mimpi kemenangan,mimpi gelaran,mimpi kesenangan,sesekali mimpikan juga untuk merubah nasib bangsa sendiri,lihat sendiri depn mata selagi ada nyawa lihat anak2 Melayu maju..orang melayu tak mintak harta,tak mintak kebendaan tapi cukuplah dengan membela memberi kemudahan seperti pekerjaan,kemudahan pinjaman perniagaan,peluang berlajar dan bayak lagi,tu pun kalau orang yang jadi pemimpin UMNO ni nampak la.
sekarang ni semua tengah sibuk dengan mesyuarat cawangan,lepas tu bahagian,lepas tu pusat plak,semua sibuk nak bertanding,semua nak jadi calon,kalau boleh janganla jadi macam dulukala,bapak jadi ketua,mak ketua wanita,anak lelaki pemuda,anak perempuan puteri,sampai bila legasi nak bertukar kalau dah sign kontrak turun temurun,beri la peluang kepada calon muka baru muda yang berpotensi,cukup2la dah dapat banyak hasil,bagi la peluang kepada generasi muda yang ada tenaga ni plak,kalau dah tak larat,tak mampu elok undur jer,sekarang zaman dah berubah,orang nak muka baru yang lebih aktif dan cergas yang dapat melaksanakan tugas sebagai pemimpin,yang lebih dekat dengan masyarakat,yang lebih peka dengan segala masalah,yang rajin turun padang,orang dah muak dengan anak bapak,anak mak,anak manja semua ni sebab banyak sangat menumpang tapi daya kepimpinan kosong,kosong,kosong macam lagu najwa latif.
jadi dengan harapanla(tak payah harapan menggunung takut tak larat nak panjat),selepas PRU13,selepas semua pemilihan di setiap peringkat dan pusat ni,yang menang tu toleh la kebelakang semula,jangan lupa pada orang melayu yang tertinggal,cari,pimpinlah mereka,beri jalan dan peluang untuk mereka mengubah nasib diri sendiri,anda ibarat cahaya yang menyuluh kegelapan,menyinari malam yang terang,kita semua sama cuma nasib jer berbeza,ada bawah,ada di atas,harap kali ni nasib orang Melayu tak seperti dulu-dulu,yang pasti setianyer orang Melayu kepada UMNO tak pernah berubah,walau diusia lanjut mahu pun yang usia muda,semangat untuk memartabatkan nasib Melayu sentiasa tak pernah putus..SELAMAT BERJUANG UNTUK SEMUA RAKAN-RAKAN DALAM UMNO/BLOG/FB/TWEETER DAN DI MANA SAHAJA PERJUANGAN ANDA.

Sunday, September 1, 2013

Boikot..halal dipermain

BOIKOT OLDTOWN WHITE COFFEE... DIA MILIK CINA DAP YG MENGHINA AGAMA ISLAM!

Pengerusi DAP Perak Ngeh Koo Ham merangkap rakan kongsi OldTown White Coffee berkata Air Kopi secara asalnya tidak memerlukan Halal kerana tuhan tidak pernah berkata demikian dan tuhan tidak pernah meletakkan syarat sehingga susah payah bahawa air Kopi perlukan Halal. 

PERSOALANNYA, ADAKAH TUHAN NGEH KOO KHAM SAMA DGN TUHAN ORG MUSLIM? BANGSAT CINA DAP!

Monday, August 26, 2013

KEMERIAHAN KEMBALI. HANTU RAYA TURUT KEMBALI.. (BAHAGIAN 1).

Setelah bertahun-tahun menunggu, akhirnya Ahli-Ahli UMNO di peringkat Akar Umbi kembali merasai kemeriahan sebagai Ahli UMNO. Barulah terasa bagaimana berharganya jadi Ahli UMNO. Mana tidaknya, sudah mula orang-orang yang bergelar Yang Berhormat, Yang Berbahagia, Dato' Datin, Tan Seri, Dr, IR mula tercari-cari siapa Perwakilan ke Mesyuarat Agung Bahagian nanti. Ada juga yang tak pernah-pernah pulang ke kampung, akhir-akhir ni kerap berada di Kampung Halaman BBuat kenduri. Sempena Shawal ini, apa lagi tak kurang juga yang buka rumah (Rumah terbuka), walhal sebelum ini, nak jemput orang kampung menjengah ke halaman pun jangan mimpi lah. Tertutup rapat pintu pagarnya. Yang ada kuasa sedikit mulalah, guna kemudahan yang ada, Program untuk Ibu Tunggal, OKU dan macam-macam lagi. yang bergelar Datin (tumpang suami) yang sebelum ini punya lah sombong, dah mula nak beramah mesra dengan makcik-makcik di kampung. Bukan apa, nak jaga nama suami, kalau suami dapat kedudukan, dapat le si Datin menambah koleksi gelang tangan barang seurat dua (kalau rantai leher Datin lain tak nampak). Mulalah kertas yang dipanggil macam-macam (kepala rimau, gambar Agong, Ringgit, RM) dicurah-curah atas nama 'sumbangan duit raya'. Kalu nak dibincang pasal menu rumah terbuka jangan cakaplah, sekarang ini, sudah menjadi satu trend. Menu wajib, kambing panggang. Kalau ada kambing tu kira hebatlah. Teman teringat kata-kata kawan teman (Chef) beberapa bulan lalu. Teman pernah menyatakan hasrat nak buat aqiqah (hasrat tu nak panggang seekor kambing, sebab anak perempuan). Kata kawan teman yang Chef itu, "menu orang kaya tu". Begitulah persepsi memain peranan. Sekarang ini kalau pergi rumah terbuka, ada kambing panggang, menu tu akan disebut-sebut berkali-kali. Kesian kawan-kawan yang buat rumah terbuka, tetapi tidak menyediakan kambing panggang, "sorry lah kawan, open house mike takde class".

Sebagai penulis, sudah tentu teman sentiasa mencari bahan yang nak dilontarkan di blog teman ni. Berkesempatan juga berbual-bual dengan Ahli-Ahli (yang biasanya digelar hantu raya), yang sudah agak lama tidak dipedulikan oleh tuan. Maklumlah, tuan mereka sebelum ini agak sibuk bersama YAB-YAB, takut nama tidak tersenarai sebagai calon Wakil Rakyat. Sememangnya hantu-hantu raya ni bertuan, sebelum-sebelum ini, merekalah yang akan menjalankan peranan untuk tuan mereka sebenarnya, tuan mereka hanya dtang dengan penuh gaya disaat akhir. Tetapi seperkara yang kadangkala tuan hantu raya ni tidak tahu atau buat-buat tidak tahu, mereka ni sebenarnya memiliki lebih dari satu tuan. Perjuangan bagi hantu raya ni, semasa pemilihan inilah. Peduli apa dengan transformasi politik, transformasi ekonomi, transformasi kerajaan. Yang penting semasa musim pemilihan ini mereka juga akan bertransformasi. Kesimpulan yang teman dapat dalam perbualan teman dengan hantu-hantu  raya ini, walau bagaimana besar perubahan dilakukan oleh UMNO, buat lah sistem baru sekalipun, ubahlah beberapa kali yang diingini, hantu raya ini akan tetap berperanan penting diperingkat akar umbi hingga boleh membantu merubah kepimpinan diperingkat Nasional. Teman akan cuba kupas isu serta peranan HANTU RAYA ini, dan dalam artikel akan datang, dalam bahagian 2 nanti. untuk makluman pembaca, teman juga berkesempatan berbual-bual dengan beberapa Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO. Maklumlah musim buka rumah ni, masa inilah senang nak jumpa Yang Berhormat-Yang Berhormat. Seperti teman ceritakan tadi, tahun ini sudah banyak kali makan kambing panggang. Teman juga akan cuba paparkan pandangan serta pendapat mereka yang sedang bergelut mempertahankan kedudukan dalam Parti. Ramai juga yang rupa-rupanya masih kabur dengan perjalanan sistem pemilihan yang baru ini, bukan apa terlalu memberi tumpuan kepada tugas nak menang Pilihanraya tempoh hari, lupa nak jaga diri dalam Parti (kerana ini saranan Presiden). Seperkara lagi, rupa-rupanya tuan kepada hantu-hantu raya ini bakan calang-calang, semua bergelar YBM belaka. Sekian, jumpa lagi di Bahagian 2 nanti.

Wednesday, May 22, 2013

Janji manis mu..

apa guna berjanji,kalau tak ditepati - lirik lagu dr biduanita Saloma..janji manismu - lirik lagu dr penyanyi yg dah masuk PAS Aishah..dua-dua lagu ni gua rasa kena la,kena dgn keadaan sekarang ni,kena dengan rakan-rakan gua sekali,dulu sebelum nak perang PRU13 bukan main lagi dok berjanji macam-macam,menang dapat tu la,dapat ni la,bila dah menang tu biase ler,mula ler dah lupa diri,janji yang dulu tu entah mana la pergi,jangan-jangan dah jadi janji DICAPATI,gua simpati pada rakan penjuang maya,pejuang cyber yang berbulan berperang di bilik kecik yang dah umpama ofis ahlong yang deme dok banggakan,ni la harga sebuah pengorbanan yang para pejuang dapat,patutla hampir nak kalah jika sikap macam ni masih wujud,bila nak bagi janji,bila dapat buat-buat lupa diri,gua ingatla deme ni dah rasa hidup selesa kot,tapi takper,orang kata ada ubi adala jugak batasnyer,sampai ketika anda terima jugak pembalasannyer,tapi walau macam mana pun,gua nak ucap terima kasih jugakla bagi jamuan makan,walau datang dengan harapan menggunung,pulang dengan tangan kosong yang penting para pejuang cyber tak pernah sombong tak kaki klentong..adakala macam betul jugak kata khalid gagap manifesto bukan janji,sama jugakla dengn hal kami ni,gua ingat lain kali kena hati-hati,mau khidmat kena bayar deposit dulu la,tarak kalu pergi jalanlah,mau tolong lain kali lah,lu cakap pun sudah tak bleh pakai la..#dulu kalo tipu takut dosa,sekarang tipu dah boleh suka-suka#


Saturday, April 6, 2013

Kak Wan hantar surat cinta pada Tun Mahathir.. ?????

Ada betul ka presiden PKR datin seri dr wan azizah ada kasi surat cinta sama Tun Mahathir,kalau betul tarak sangka la,dalam diam2 ada scandal,serupa macam anwar sama samsidar jugak,patutla itu anwar banyak marah sama Tun M,patutla Tun M pecat anwar pasal ini surat,tapi ini surat banyak panjang wooo,ada 18 pages,ini mesti jiwang punya ayat itu pasal banyak panjang..ish2

Tapi relaks,sebenarnya itu bukan surat cinta,bukan surat layang,bukan surat amaran,bukan surat posman,tapi ini surat peribadi tulisan datin seri dr wan azizah kepada Tun M ketika waktu Tun M menjadi perdana menteri tentang salah laku anwar ibrahim,owhhh itu macam ka itu surat,patutla anwar lagi banyak angin sama Tun M,rupanyer dia punya bini sendiri dalam diam sudah report sama Tun M,apalagi anwar,lu punya bini pun sudah tarak tahan sama lu,apatah lagi lu punya orang,apatah lagi yang kena hentam belakang..oppsssss u ulang i saman..aiyaaaa anwar,lu duduk diam2 sudah la,lu punya cerita makin lama makin manyak wooo,gua mau baca pun sudah malas la,elok lu resign la,lagi lu ada lagi manyak ada,macam-macam ada..

Tapi gua respekla sama Tun M,dia manyak baik punya orang,hati manyak bersih,tarak busuk macam anwar,itu surat dia takmau kasi tau sama umum,dia kata itu surat manyak peribadi,tak mau bukak orang lain punya busuk,biar dia saja yang tau..tarak apala Tun M,lu punya cakap kami rakyat percaya dan paham,mana tau satu hari itu surat akan didedah,kita tunggu saja selagi umur panjang,sekarang mari kita sama-sama bantu jentera BN untuk PRU13 nanti.



Friday, April 5, 2013

Family & friends..

Family & friends,friends & family..bunyi mcm pakej telekomunikasi,celcom ada,maxis ada,digi ada,umobile ada,tune talk ada,mcm2 ada..hehehe..kita dalam hidup mesti mau ada family,mau ada kawan,tarak family,tarak kawan mana boleh hidup mehhh,kalau ada susah family jugak kasi tolong,kawan jugak kasi tolong tapi kadang itu dua2 pun tarak boleh tolong,bukan semua orang suka tolong orang,bukan semua ada senang mau tolong orang,sama family sama kawan pun ada gaduh jugak,sama family sama kawan pun bukan orang kaya jugak,sapa ada mampu,ada sudi bolehla kasi tolong sama kita..dalam politik pun ada family & friends,tgkla itu Lim Kit Siang,Anwar Ibrahim,Karpal Singh,Nik Aziz,semua ada pakej family,belum lagi mau kira pakej friends,banyak woooo mau tulis,paham sendiri sudah mehhhh..hehehe..tapi gua tgkla ini family & friends dalam parti politik BN pun ada jugak,dalam UMNO pun ada jugak mehhh,kalau bapak jadi ketua,mak mesti jadi ketua wanita,anak lelaki jadi ketua pemuda,anak perempuan jadi ketua puteri,fuyoooo ini betul-betul complete punya pakej,pusing mana,atas bawah diaorang untung jugak mehhh,aiyaaaa tarak syokla ini macam,kasi la orang lain jugak,kalau lu orang mau control,lu orang saja la jadi wakil,kita semua relax saja duduk rumah kan..tapi ini perkara sudah lama,banyak lama la,tapi ada pelik jugak,di peringkat tertinggi tarak plak ini macam,ini peringkat bawah la yang kasi rosak parti,kasi orang banyak meluat sama parti,apa pasal orang meluat pasal orang tengok dorang jugak yang kaya,dorang jugak ada senang,ini penyokong hidup itu macam jugak,kecuali yang ada Family & Friends,sapa ada join ini pakej memang ada senangla sikit,ada betoi ka kawan..gua rasa la,kalau PRU13 ni BN menang,gua mau PM kasi ubah ini sistem dalam UMNO skrg ni,baru rakyat puas hati,baru ahli puas hati,baru ada JUSTICE 4 ALl..so sudah masa kasi ubah,ubah untuk pakej yang baik,berbaloi untuk semua,lepas ni kita cari la pakej perhubungan yang lebih bernilai....Family & Friends & For All

Sunday, March 31, 2013

Lawak pantai timur..

Ada satu ini lawak punya cerita la kawan,dia punyer negeri banyak bagus jgk,ramai melayu jugak,suka berniaga jugakla,tapi dia punya negeri punya menteri tarak bagus,tarak baik,islam saja,kepala serban saja,dia punya kaum pun sama,konon ada alim juga tapi habuk pun tarakla,gov kasi duit semua kasi lingkup jugakla,sekarang dia punya negeri tarak air,rakyat guna air kotor punyer,dari tanah punyer,dia ingat sekarang duduk zaman batu ka,dia ingat dia punya telaga ada bersih mcm itu padang pasir ka,aiyaaa lu banyak sohai punyer menteri la..ada lagi cerita,gov mau bikin jalan,pun tarak kasi,dia apa pasai mau sakit hati,itu jalan nanti dia jugakla mau guna,dia jugkla mau jalan jugak,itu pun hati busuk jugakka,banyak terukla ini orang..ini ada lagi lama punyer cerita,dia punya negeri tiap tahun ada banjir,bukan sikit punyer banjir,banyak teruk punya ma,tapi nasib baik dia punyer negeri tarak tenggelam,kalau tenggelam gua ingat ada bagus jugakla,boleh bikin negeri atas air pulak,tapi ini menteri banyak celaka,rakyat kena susah banjir,dia tolong pun tarak,gov jugak kasi tolong,mau bikin benteng ka,saluran ka kasi banjir tarak mati pun dia tak mau,lagi mau kutuk orang,aiyaaa banyak busukla ini janggut..sekarang dia sudah mau bikin baru punyer lawak,mau bikin stadium standard olimpik,dia ingat dia punya rakyat gila sukan ka,banyak kuat sukan ka,SUKMA pun cukup makan jugak,itu sekarang punya stadium pun dia tarak kasi repair,old fashion lagi,banyak malu la kalau tgk tv..gua ingatla,dia bikin stadium olimpik stail ada dua niat atau 3 in 1,maybe dia mau bikin tempat lagi besar orang mari tengok dia punyer ceramah politik atau dia mau bikin stadium + telaga tadah air hujan + telaga tadah air banjir..hahaha..banyak lawakla ini menteri yang bernama nik aziz nik mat,lagi dekat PRU,lagi banyak dia bikin lawak.....LAWAK BODOH!!!